Taijiquan & Qigong

Harold Burgemeestre

 

Taijiquan (Tai Chi Chuan) is een Chinees systeem van bewegen dat is geworteld in het Taoisme, Chinese traditionele geneeskunde en vechtkunst.
 

Uit een eeuwenlange praktijk hebben beoefenaren ontdekt dat de ontspannen en cirkelvormige bewegingen een gunstig effect hebben op de gezondheid.
 

Normaal gesproken doet de interne energie er 24 uur over om een keer door het hele lichaam te circuleren. Door een Taijiquan vorm uit te voeren bereik je hetzelfde resultaat, maar dan binnen het tijdsbestek van de vorm.
 

Qigong (Chi kung)

Qigong (Chi kung) is een verzameling oefeningen die wordt gebruikt in de tradities van het Taoisme, Boeddhisme en als onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en de vechtkunsten (waaronder dus ook Taijiquan).

Je zou het kunnen vertalen met het beheersen van en werken met levensenergie (qi).

Het combineert ademhaling, concentratie en lichaamsbeweging om de gezondheid te bevorderen en ziekten te voorkomen.

De Chinezen zelf brengen beide disciplines al eeuwenlang met veel succes in praktijk. Miljoenen mensen, jong en oud, beginnen en eindigen hun dag met het uitvoeren van deze oefeningen.
 

Zelf zie ik Taijiquan en qigong als vormen van levenskunst omdat ze je leren balans, rust en innerlijk evenwicht te vinden.
De verschillende aspecten die je oefent zijn ook in het dagelijkse leven toepasbaar.
 

De lessen

In mijn lessen (zowel bij de beginners als de gevorderden) in Oase Feelgood & Cure Center te Purmerend, begin ik steeds met qigongoefeningen om de levensenergie te stimuleren en het lichaam klaar te maken voor Taijiquan.
 

De docent

Sinds 1989 beoefen ik taijiquan en qigong.

De Chinese meesters Tang Wei en Wang Yan reken ik tot mijn belangrijkste docenten. Daarnaast heb ik mijn kennis uitgebreid door het volgen van workshops bij andere leraren als Chen Xiaowang, Wang Xian, Dan Vercammen e.a.
Ik heb les gehad in meerdere taijiquan stijlen. De Yang stijl is mijn hoofdstijl. Daarnaast ken ik ook een aantal qigong systemen zoals Wei Tuo qigong (een boeddhistische vorm, ook bekend als 8 minuten qigong), 5 elementen qigong, de 8 brokaat oefeningen, Drakenpoort qigong, Hui Chun Gong, Yi quan Qigong en taiji qigong.

Verder ben ik opgeleid in twee healing methoden. Buqi healing (gebaseerd op taijikrachten) bij dr. Shen Hongxun, een Chinese qigong grootmeester, die opgeleid is als arts in de westerse en traditionele Chinese geneeskunde, en Prana (Sanskriet voor qi) healing. Dit laatste is een oude energetische geneeswijze geformuleerd door grootmeester Mei Ling, een Chinese Tibetaanse Boeddhist uit de achtste eeuw. Tegenwoordig wordt dit systeem wereldwijd doorgegeven door de Filippijnse meester Choa Kok Sui.
 


 

Cursusoverzicht

Dag: donderdag (grote r.)
Tijd: 19.30 - 21.00 uur Taijiquan

 

Dag: vrijdag (grote r.)
Tijd: 19.30 - 20.30 uur Qigong (bij voldoende belangstelling)


Instroom gedurende het hele jaar mogelijk!!

Als u op les wilt, graag eerst contact opnemen met de docent

 

TERUG NAAR BOVEN